Literaire podcasts die je moet kennen

Struin hier door een zorgvuldig geselecteerde lijst van podcasts die we de moeite vinden om te vermelden. Bijvoorbeeld vanwege de link tussen literatuur en muziek, of omdat de podcast specifiek voor beginnende, aspirerende schrijvers heel interessant is. Sommige podcasts zitten in de selectie, omdat er interessante afleveringen bij zitten van deelnemers aan onze vorige edities. In elk geval vinden we in elke hier geselecteerde podcast dat de manier waarop literatuur wordt besproken, de manier is waarop wij dat prettig vinden: niet te elitair, maar wel een hoop interessante inzichten van mensen wiens passie bij literatuur ligt.

De Inktpodcast, een project van schrijver Patrick Bassant, is een proeftuin op de grens tussen tekst en geluid. Theatrale uitvoeringen, strips in geluid, verhalen voorzien van een geluidsband, gehorige teksten of abstracte geluiden. Alles kan. Elke aflevering is een op zichzelf staand werk, geschreven, opgenomen en gemonteerd door Patrick Bassant.
De podcast van 30cc. Hoe ziet de boekenkast van bekende artiesten eruit en wat zegt dat over hen? Zweren ze bij klassiekers? Worden ze uitgedaagd door werk van jong en nieuw talent? Duiken ze het liefst in bestsellers? Of surfen ze het liefst op de golven van de actualiteit? Via de boekenkeuze kom je ook weer dichter bij de persoon achter de artiest.Afleveringen waar we blij van worden: De Boekenkamer met Meskerem Mees en Spinvis.
In de podcast Boeken FM vertellen dichter en recensent Ellen Deckwitz, schrijver en recensent Joost de Vries en schrijver en podcastmaker Charlotte Remarque welk boek je moet lezen. Om beurten dragen zij een boek aan — actueel, relevant of gewoon ijzersterk.
Ondanks de verbouwingen bij Kaaitheater gaan de voorstellingen gewoon door, weliswaar niet in hun eigen stek. Het Kaaitheater werkt samen met allerlei andere theaterhuizen in en rond Brussel om hun programmatie tijdelijk te behuizen. Margot Timmermans, avondcoördinator bij het Kaaitheater, vervoert het materiaal voor voorstellingen van het theater naar de gastlocaties in haar bakfiets. Over die reizen door de stad maakt ze een podcast met de passende naam 'On Tour'.
Wie zijn de schrijvers van morgen? De reeks laat ons kennismaken met auteurs die hun eerste stappen zetten in het literaire veld. Tom De Cock zoekt hen thuis op en duikt in hun boekenkast, op zoek naar de boeken die hun leven veranderden. Want je bent wat je leest. Tip: de podcast met voormalig deelnemer aan Dans! Dichter! Dans! - Corinne Heyrman.
Is dat veelbesproken boek nu leesbaar of niet? Je zult nooit op je honger blijven zitten, want aan de Reyerslaan zijn ongelooflijk veel gangen, met evenveel lezers. Om een boek te kiezen, kun je afgaan op de cover, de achterflap, de naam en faam van de auteur. Of je laat je leiden door de bespreking van Chantal Pattyn in Pompidou of Phara de Aguirre in De Afspraak. Maar hoe zwaar gaat dat boek nu echt op je maag liggen of is het eerder een lekker tussendoortje? Annelies en Joris helpen je van je keuzestress af.
Een podcast over Bob Dylan, is dat literatuur? Jazeker, want hij won de nobelprijs ervoor. En we tippen in het bijzonder de dubbelaflevering waarin Lucky Fonz III, die bij ons optrad op 5 november 2022, ons leert luisteren naar Dylan's muziek en teksten.
Voor veel beginnende schrijvers kan dit een boeiende podcast zijn, gewoon al om te horen hoe de relatie kan zijn tussen een redacteur bij een uitgeverij en een schrijver. In De Bezige Bij Podcast gaan de redacteuren van de uitgeverij in gesprek met de schrijvers met wie ze nauw samenwerken. Op een locatie gekozen door de schrijver, bespreken ze werk, leven, kunst en literatuur.
De Poëziepodcast wordt gemaakt door Daan Doesborgh met steun van de Stichting Literaire Activiteiten Amsterdam (SLAA) en Splendor. Elke maand één dichter, met twee gedichten: een van zichzelf en een van iemand anders. We tippen de aflevering met Lucky Fonz III.
Start je dag met een gedicht! Dichter, schrijver en columnist Ellen Deckwitz leest iedere ochtend van elke werkdag een Nederlands of vertaald gedicht aan je voor. Daarbij legt ze uit wat de dichter volgens haar heeft bedoeld, geeft ze achtergrondinformatie en vertelt ze waarom de teksten haar zo raken.
Niet echt een podcast, maar lang voordat we met onze eigen podcast 'Interlude' begonnen, namen we wel eens interviews op met deelnemers tijdens onze live edities. Dit en meer vind je in onze Youtube-playlist 'Andere Interviews'.